Fruarnas afton - Valborgsdans


En klassiker återuppstod, på valborgsmässoafton 2014 var det dags för Fruarnas afton i Solhem igen.

Reportage i Vasabladet 12.4.2014

Utdrag ur 100-årshistorikens kapitel om Fruarnas afton (Lisbeth Bäck)

Fruarnas afton på Valborgsmässoafton är ett evenemang som anordnades över femtio år i Solhem. Ett uf-arrangemang men ändå inte. Varje år utsågs en arrangörskommitté för nästa år och som ordnade tillställningen. De hade eget konto och egen bokföring. För vinstmedel köptes något till Solhem. För det mesta var det köksutrustning, möbler eller bidrag till renoveringsprojekt. Totalt sett är det fråga om en ansenlig summa bidrag som kom föreningen till godo.

Initiativet till Fruarnas afton togs av Ester och Viktor Lindgård, som vid ett besök i Borgå blev inbjudna till en sluten tillställning för stadgade par. De tog med sig idén hem och inplanterade den i Solhem. År 1947 dansade gifta par in våren i Solhem till orkestern Nizza´s toner. Det var program med musik, mannekänguppvisning och servering av smörgås och te.

Det blev en tradition och ordnades år efter år i samma stil: för gifta par, en sluten tillställning, med program, dans, servering vid långbord och smörgåsar som nattmat. Björkar som dekoration utomhus och inomhus, rosett eller blomma i stället för inträdesbiljett och försäljning av ”första maj-hattar”.

Praxisen om sluten tillställning frångicks 1989 och ”regeln” om gifta par luckrades också upp med åren.

De flesta bybor har troligen någon gång varit involverad i ”Fruarnas” och för många var det en givet program på Valborg. Damerna köpte ofta sin nya sommarklänning just till den här kvällen.

År 1991 gick kvällen för första gången med förlust och i slutet av 1990-talet beslöts att lägga ner Fruarnas afton på grund av att besökarantalet hade varit så lågt de senaste åren.